Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Ruimte & Milieu

Nieuws 265 bekeken 1 reactie

Advies: wacht met Omgevingswet

De Raad van State adviseert minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu de invoering van de Omgevingswet niet gehaast erdoorheen te jagen maar in twee delen in te voeren.

Schultz houdt niet genoeg rekening met de complexe, omvangrijke wet, stelt de afdeling advisering van de raad in een brief aan de minister. Het advies is eerst maar eens de onderdelen in te voeren die relatief weinig moeite kosten om daarna verder te kijken. De bedoeling is met een grondige analyse te komen tot een wet voor de lange termijn.

2013

De Omgevingswet vervangt vijftien verschillende wetten. Onderdelen van circa 25 andere wetten gaan over naar de nieuwe wet. De Wet ammoniak en veehouderij en de Wet geurhinder en veehouderij worden verantwoordelijkheden van provincies en gemeenten. De nieuwe wet moet ingaan per 2013.

Minder regels, efficiëntere besluitvorming – dat zou het resultaat moeten zijn. Toch schiet de wet haar doel voorbij als Schultz te snel wil gaan, denkt de Raad van State.

Wat zijn de problemen eigenlijk? Dat is volgens de raad nog de vraag. Daardoor is het ook lastig in te schatten of deze wet wel de oplossingen biedt. Conclusie: “Een nieuwe Omgevingswet kan mogelijk de juridische regels en procedures vereenvoudigen en verbeteren, maar zal niet kunnen voorkomen dat besluitvorming over de fysieke leefomgeving een complexe aangelegenheid blijft.”

Nico van Wijk

Eén reactie

  • no-profile-image

    Stef

    Het is goed dat de Raad van State een duidelijk kritisch geluid laat horen, want voorlopig lijkt het erop dat de minister op wel zeer haastige manier een bijzonder ingrijpende hervorming wil doorvoeren. En haastige spoed is zelden goed, zeker als je net de nieuwe Wro en Wabo hebt en niemand je kan vertellen wat daar nu eigenlijk zo faliekant mis mee is.

Of registreer je om te kunnen reageren.