Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Ruimte & Milieu

Nieuws 657 bekeken 6 reacties

Utrecht weert oude dieselwagens

De gemeente Utrecht wil vervuilende auto's uit het centrum gaan weren. Dieselwagens ouder dan 8 jaar zijn vanaf volgend jaar niet meer welkom.Later geldt hetzelfde voor benzinewagens van 12 jaar en ouder, zei wethouder van verkeer Frits Lintmeijer van GroenLinks donderdag op Radio 1.

Met de maatregel wil Lintmeijer zorgen dat Utrecht aan Europese normen voor luchtkwaliteit voldoet. Oudere auto's zorgen volgens hem voor enorme pieken in milieubelasting. "Het scheelt echt een slok op een borrel."

Het stadsbestuur voert de maatregel in om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. ''Het Utrechtse wagenpark is vervuilender dan het landelijk gemiddelde'', concludeert het gemeentebestuur.

Boete

De hoogte van een eventuele boete op een overtreding is nog niet bekend. ''Daarvoor is het nog veel te vroeg'', zegt de woordvoerder. De ´milieuzone´ wordt gefaseerd ingevoerd, vanaf volgend jaar. Er komt een overgangsregeling voor bewoners van de binnenstad met een oude auto.

Lintmeijer verwacht geen bezwaren van ondernemers die vrezen voor minder omzet zijn volgens hem ongegrond. Volgens hem is goed gekeken naar hoe het gaat in Duitsland, waar vervuilende auto's al langer uit binnensteden worden geweerd. "Daar is de maatregel juist goed voor de omzet in de binnensteden."

Joost Valkhoff

6 reacties

 • no-profile-image

  steven pekelharing

  wij zijn een bouwbedrijf met 13 medewerkers net binnen de milieuzone. Wij hebben vier bestelwagens die gezamenlijk in een jaar ongeveer 24000 kilometer rijden, voornamelijk buiten de stad. Voor de binnenstad hebben wij een electrocar aangeschaft. Nu moten wij door jullie maatregel allemaal neiuwe bussen aanschaffen. Daarnaast verdienen wij niet heel veel, dus hebben wij ook geen nieuwe priveauto's. Ik geloof niet dat de gemeente zich realiseert wat betekent voor kline zelfstandigen en minderbedeelden in Utrecht

 • no-profile-image

  Henk

  Zou deze wethouder zich realiseren dat er rond Utrecht op de A2, A12, A27 en A28 ook ‘enkele’ auto’s rondrijden?

 • no-profile-image

  Willem

  Hoera!
  Eén land, één volk en....Utrecht.
  Idioterie ten voete uit.

 • no-profile-image

  Wimke

  Maak je dan het openbaar vervoer gratis voor mensen die naar utrecht reizen?

 • no-profile-image

  Frits L

  En mijn oude auto op LPG dan? Die is schoner dan diesels jonger dan 8 jaar.

 • A.M. Landzaat

  Ik ben zzp'r en doe oa aan gebouwenbeheer. Zit hiervoor regelmatig in het centrum van Utrecht. Mijn outo is een mercedes cdi uit 99. Hoe moet ik nu bij mijn klanten komen? Kan moeilijk met de bus, of toch wel ha,ha. Denk dat ik wel een andere auto krijg van de gemeente.

Laad meer reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.