Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 387 bekeken 2 reacties

Uitkeringsfraude ligt op 119 miljoen

Bij mensen die een uitkering hadden, is vorig jaar voor 119 miljoen euro aan fraude vastgesteld. Bijna de helft daarvan is oplichting via de bijstand.

Een woordvoerder van staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) heeft berichtgeving daarover in De Telegraaf dinsdag bevestigd. De Krom zal er later dinsdag nog een brief over naar de Tweede Kamer sturen.

Ruim
81.000 mensen gaven onjuiste informatie op aan hun uitkeringsinstantie.
De Krom vindt de fraude onacceptabel en wil gemeenten meer ruimte geven
om fraudeurs aan te pakken.

''Mensen die het nodig hebben, moeten een beroep kunnen doen op
sociale zekerheid. Mensen die er misbruik van maken, moeten erop kunnen
rekenen dat ze gepakt worden'', zegt De Krom in De Telegraaf.

Uitkeringsinstantie
UWV komt steeds meer buitenlands bezit op het spoor, van mensen die in
Nederland claimen geen geld te hebben om in hun levensonderhoud te
voorzien. Vorig jaar werd er voor 12 miljoen euro aan geheimgehouden
bezit ontdekt, zoals onroerend goed.

Joost Valkhoff

2 reacties

  • no-profile-image

    Gaat veel te ver?

    Ernstig, deze feiten zullen alleen maar toe gaan nemen. Wet naar inkomen en wonen, zal hierbij een hele grote rol gaan spelen. Randeffecten rond niet wonen en onderhuur zullen toenemen, alsook ongewenste inschrijvingen. Wat krom is kun je niet recht zetten. Maar persoonlijk vind ik dat de overheid hier enorm faalt in haar taakuitvoering als deze cijfers op deze wijze naar buiten worden gebracht. 119 miljoen is gewoon echt veel te veel en vraag mij ook af hoe deze cijfers zijn opgebouwd en welke gemeente het hoogst scoort. Hieruit kunnen we als burger opmaken, welke gemeente zijn zaken niet goed op orde heeft in plaats van grote verhalen de wereld in te brengen.

  • no-profile-image

    Koophuis en uitkering?

    Geheim houden onroerend goed. dat moet niet mogelijk zijn binnen de Nederlandse grenzen. Het zal dan daarbuiten zijn. Hier in NL was er een mevrouw welke miljoenen aan vastgoed heeft. Had een uitkering al 2 jaar onterecht. Dit soort zaken had de overheid kunnen zien. Dus een grove fout Sociale Dienst. Verscheen uiteindelijk in de media als een succes verhaal. Men was hier overigens nooit achtergekomen, maar omdat iemand bij een particuliere instantie de knop van het kadaster in toetste kwam de zaak aan het licht?? Zo werd er dus taart gegeten bij de opsporingsdienst, terwijl er nota bene genoeg bestanden worden gekoppeld. Dus kortweg dom en dit kost de burger geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.