Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 584 bekeken

SCP: Mantelzorgbeleid gemeenten moet praktischer

Mantelzorgers vragen om praktische informatie van gemeenten. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt echter dat zij vaak het gevoel hebben strijd te moeten leveren voor de mensen die zij verzorgen.

Een ander probleem is dat gemeenten hun beleid vooral afstemmen op de ondersteuners van ouderen, laten de helpers weten. Mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen voelen zij veel minder ondersteund door gemeenten. Overigens is het alleen het contact met gemeenten voor verbetering vatbaar; ook de relatie met zorgverleners wordt vaak als een strijd om de macht ervaren.

Regelgeving

Uit het rapport ‘Bijzondere mantelzorg’ blijkt dat mantelzorg praktische informatie willen ontvangen van hun gemeenten. Een contactpersoon die ze wegwijz maakt in de regelgeving. Verder zou meer financiële ondersteuning gelegen komen. Voor de mensen die zij helpen willen zij meer of beter samenhangende zorg.

Er waren ook geïnterviewden die aangaven juist geen ondersteuning te willen, omdat zij het vanzelfsprekend vinden om voor hun familie of vrienden te zorgen. Verder zijn er mantelzorgers die niet eens weten dat gemeenten kunnen helpen. De voorzieningen zijn hun onbekend.

Nico van Wijk

Of registreer je om te kunnen reageren.