Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 631 bekeken

Stille armoede bij helft inwoners BES-eilanden

Twee jaar geleden kregen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, ook wel Caribisch Nederland genoemd, een nieuwe status als bijzondere gemeenten. Dat brengt met zich mee dat de Nederlandse wetgeving stapsgewijs wordt doorgevoerd en dat inwoners van de zogenoemde BES-eilanden dezelfde rechten hebben als Nederlanders.

Zo zijn er nieuwe of verbeterde voorzieningen in zorg, sociale zekerheid en onderwijs. Voor elke inwoner van Caribisch Nederland is er sinds 1 januari 2011 een ziektekostenverzekering, ongeacht ziektebeeld en leeftijd. Naar Nederlands model hebben Bonaire, Sint Eustatius en Saba inmiddels alle drie een Centrum voor Jeugd en Gezin met een breed takenpakket.

Werk en inkomen
Toenmalig minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte de afgelopen jaren afspraken met de eilanden over de uitkeringsniveaus, op basis van de lokale levensstandaard, en de pensioengerechtigde leeftijd. De pensioengerechtigde leeftijd wordt vanaf 2013 stapsgewijs van 60 naar 65 jaar verhoogd. De eilandbesturen zijn zelf verantwoordelijk voor de sociaal-economische verbeteringen als werkgelegenheidsprojecten, maar worden wel vanuit Nederland ondersteund.

Onderwijs
Er is een onderwijsagenda 2011-2016 opgesteld, met afspraken over het versterken van de onderwijskwaliteit. Centraal staan het verbeteren van het taal- en rekenniveau en de kwaliteit van leraren en schoolbestuurders. Er is inmiddels extra zorg voor leerlingen met leer- en gedragsproblemen en elke school heeft een schoolverbeterplan.

Armoede
Ondanks de veranderingen en verbeteringen, heerst er armoede op de eilanden. Op alle drie de eilanden kunnen mensen met een minimuminkomen slecht rondkomen. Ongeveer vijftig procent van de inkomens ligt op of net boven het minimumloon van USD 4.45 per uur, € 3,45. Mensen met een inkomen op of rond het minimumloon verdienen naar eigen zeggen te weinig om alle kosten te betalen. Verder lezen over de BES-eilanden? Neem een introductieabonnement op Sociaal Bestek

Koos Boertjens

Of registreer je om te kunnen reageren.