Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 450 bekeken

Raad van State: kinderpardon overbodig

Een groeiend aantal gemeenten is voor het zogeheten kinderpardon. De Raad van State is kritisch over het verlenen van verblijfsvergunningen aan kinderen.

De Raad van State is kritisch over het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en ChristenUnie over het invoeren van het kinderpardon. Volgens het hoogste adviesorgaan van de regering is de wet onnodig, ondoelmatig en oneerlijk, meldt de NOS.

In de 'wortelingswet' staat dat kinderen uit het buitenland die al acht jaar in Nederland wonen een verblijfsvergunning krijgen. Zo moet worden voorkomen dat er langdurige discussies ontstaan zoals vorig jaar het geval was bij de Angolese Mauro.

Schrijnend

Volgens de Raad van State is een dergelijke wet niet nodig. Schrijnende gevallen kunnen altijd bij de minister aankloppen. Bovendien kunnen gezinnen zo worden uitgelokt om hun procedure te rekken tot een kind acht jaar in Nederland is. Verder is de wet oneerlijk ten opzichte van gezinnen die wel teruggingen naar hun eigen land.

Ondanks het negatieve advies van de raad zetten de PvdA en ChristenUnie hun plannen door. De partijen hopen dat een nipte meerderheid de wet ondersteunt. VVD en PVV stemmen waarschijnlijk tegen.

Nico van Wijk

Of registreer je om te kunnen reageren.