Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 266 bekeken

WW-kas bijna 2 miljard in het rood

Het geld is op. Volgens cijfers van het UWV is er zelfs een tekort van 1,9 miljard euro om de werkloosheidsuitkeringen te betalen.

De uitkeringen worden wel uitbetaald, waardoor het overheidstekort zal oplopen. Er zijn momenteel 475.000 werklozen met een uitkering.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? In 2009 schrapte het toenmalige kabinet het werknemersdeel van de WW-premie. Het werkgeversdeel bleef wel bestaan. De reden: het schrappen van de premie kwam ten goede aan de koopkracht. Indertijd was de werkloosheid ook lager.

Zowel het UWV als Kamerleden waarschuwden voor het leeglopen van de kas. Toch wil ook het huidige kabinet Rutte de premie niet opnieuw in het leven roepen. De schuldencrisis heeft het consumentenvertrouwen geen goed gedaan. Vandaag starten coalitie- en gedoogpartners besprekingen over nieuwe bezuinigingen.

Nico van Wijk

Of registreer je om te kunnen reageren.