Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 595 bekeken 3 reacties

‘2,5 miljard euro verspild aan probleemgezinnen'

Elk jaar wordt 2,5 miljard euro verspild in de hulpverlening aan gezinnen met meerdere problemen.

Dat is een kwart van de 10 miljard die daaraan op gaat. Oorzaak zijn bureaucratie en een gebrek aan samenwerking bij de diverse betrokken instanties.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarvan een concept in handen is van RTL Nieuws.

Minder hulp

De onderzoekers hebben 250 van de 100.000 zogeheten multiprobleemgezinnen in Nederland doorgelicht. De helft van de gezinnen kan met de helft minder hulp. De hulpverlening kost gemiddeld 104.000 euro per jaar per gezin.

Door zaken als schulden, psychische stoornissen, verslavingen, opvoedingsproblemen zijn bij deze gezinnen veel instanties tegelijk betrokken. Te denken valt aan thuiszorg, maatschappelijk werk, schuldhulpverlening en jeugdzorg. Die zadelen de gezinnen ook nog eens met veel papierwerk op.

Maatschappelijk werk

In juni antwoordde staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner op Kamervragen van het CDA dat een probleemgezin zeker 40.000 euro per jaar zou kunnen kosten. De vragen werden gesteld naar aanleiding van een artikel over de probleemgezinnen in de Volkskrant. De krant baseerde zich op een berekening van onderzoeksbureau Stade Advies in opdracht van de gemeente Woerden.

De 40 mille per jaar is een optelsom van verschillende voorzieningen, zoals een bijstandsuitkering, de kosten van maatschappelijk werk en jeugdzorg.

Nico van Wijk

3 reacties

 • no-profile-image

  shahryar mohtashem

  Ik heb van mijn verschillende cliënten begrepen dat de meeste van deze gezinnen hebben geen idee waar zij met de hun vragen terecht moeten, omdat ene keer bij een afdeling en de andere keer bij een nadere afdeling! In een schuldsaneringtraject/ GKB of schuldhulpverlening komen zij zoveel termen en medewerkers tegen dat zij op het gegeven moment niet meer weten wat hun vraag was en waarom zijn ze in de eerste instantie om hulp komen vragen.
  De termen, vaakjargon en afkortingen vormen een nachtmerrie!!!

 • no-profile-image

  Ronald

  Een op resultaat gerichte regie aan de 'voordeur' van de zorg- en hulpverlening is de ingang naar een efficiënte klantvriendelijke zorg- en hulpverlening. Dit leidt tot een betere kwaliteit tegen lagere kosten. Vrijvallende middelen kunnen vervolgens ingezet worden om andere pijnpunten in deze sector aan te pakken.

 • no-profile-image

  wil

  10 voor toekomst bellen. Die staan dicht bij de client en weten wat ze doen en helpen de clienten echt verder!

Of registreer je om te kunnen reageren.