Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 702 bekeken laatste update:9 jan 2013

Passend Onderwijs: prikkel voor verbinding jeugdzorg en onderwijs

De wereld van de jeugd is sterk in beweging. De jeugdzorg gaat over naar de gemeenten, daarnaast is er de ontwikkeling van het passend onderwijs. Samenwerking tussen jeugdzorg en onderwijs zal de efficiëntie en effectiviteit ten goede komen.

Als gevolg van het nieuwe  systeem van financiering dat met de ontwikkeling van passend onderwijs wordt geïntroduceerd, ontstaan complicaties in regio's waar op dit moment een groter beroep wordt gedaan op de onderwijs-zorgvoorzieningen dan landelijk gemiddeld. Op dit moment is nog sprake van een open-einde regeling. Daardoor is het aantal leerlingen per jaar niet te voorspellen, en dus de benodigde inzet van middelen niet te begroten.

Verevening

Om dat probleem te ondervangen ontvangen de samenwerkingsverbanden van scholen hun middelen in de toekomst op basis van het aantal leerlingen in hun gebied. Als men straks boven het landelijk als norm gehanteerde cijfer zit, zal trapsgewijs gedurende een overgangsperiode de financiering worden teruggebracht tot dat normbedrag.

Zorglabel

Het punt is dat er geen goed zicht bestaat op de achtergrond van de huidige regionale afwijkingen van het gemiddelde. Ook niet als rekening wordt gehouden met sociaal-economische variabelen. Pas als daar meer inzicht in is verworven, is het tijd om een strategie te ontwikkelen die leidt tot goed onderwijs en waar nodig zorg voor alle kinderen, op een financieel verantwoorde grondslag.

Verder lezen

Meer lezen over passend onderwijs en de verbinding met jeugdzorg? Neem nu een introductieabonnement op Sociaal Bestek.

Elise Haarman en Kees Verhaar

Of registreer je om te kunnen reageren.