Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 1723 bekeken 1 reactie

Deense waarschuwing voor overhevelen jeugdzorg

De Nederlandse Kinderombudsman Marc Dullaert waarschuwt de Tweede Kamer voor het overhevelen van de jeugdzorg naar de gemeenten.

Als dat tegelijkertijd gebeurt met bezuinigingen, komen kwetsbare kinderen in de knel. Dat zegt Dullaert tegen de NOS. Dullaert doet dat op basis van ervaringen in Denemarken en naar aanleiding van het tempo waarin de bezuiniging hier doorgevoerd wordt.

Volgens Dullaert kostte de overgehevelde zorg in Denemarken de eerste jaren juist meer. Pas na 4 jaar werd een kleine besparing bereikt. In Denemarken zijn het vooral een paar kleine gemeenten die het niet kunnen bijbenen en negatief in het nieuws waren over ontoereikende zorg. Daarnaast zijn er inmiddels een flink aantal instellingen failliet gegaan na de overheveling naar de gemeenten. Een vrees die Jeugdzorg Nederland ook al uitsprak voor ónze' decentralisatie.

Staatssecretaris Martin Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt dat de gemeenten zich al lang voorbereiden en nauw samenwerken, zodat de kwaliteit van de zorg wel op peil zal blijven. De Tweede Kamer stemt deze week over de kwestie.

redactie

Eén reactie

  • S Visser

    De regering zal zich van waarschuwingen van deskundigen NIETS aantrekken...en gaat door met het verwoestende werk!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.