Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Achtergrond 1057 bekeken

Ook traplift rijke inwoners voor rekening gemeente

Een traplift, schoonmaakster of regiotaxi? Ook voor rijke inwoners moeten gemeenten dit vergoeden.

Het vermogen of inkomen van inwoners mag geen reden zijn een beroep op zulke voorzieningen te weigeren, blijkt uit drie uitspraken van de hoogste rechter op dit gebied: de Centrale Raad van Beroep. In beroep gaan tegen de raad is niet mogelijk.

Aanleiding voor de uitspraak was de keuze van de gemeenten Heerenveen en Katwijk om rijke bewoners bij voorbaat hadden uitgesloten, bijvoorbeeld voor een traplift. Door te zeggen dat rijke inwoners dit zelf kunnen betalen, doen gemeenten volgens de rechter aan inkomensbeleid.

Eigen bijdrage
Mensen met een hoog inkomen betalen een hogere eigen bijdrage voor voorzieningen uit de Wmo. Het maximum wordt bepaald door het Rijk.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.