Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 756 bekeken laatste update:27 feb 2013

Schulddienstverlening moet aansluiten op gedrag burger

In hun streven naar grotere effectiviteit en efficiency hebben veel gemeenten ervoor gekozen de doelen van schulddienstverlening te verleggen van ‘een schuldregeling voor iedereen’ naar ‘het hoogst haalbare doel voor iedere individuele schuldenaar’.

De meeste gemeenten realiseren zich dat in de dienstverlening het aansluiten op het gedrag en de motivatie van burgers centraal dient te staan. Om dat op een gestructureerde wijze te kunnen doen, willen gemeenten gebruik maken van klantprofielen.


Richtingen
Met de introductie van het klantprofieldenken zijn er grofweg vier richtingen aan te wijzen in het plan van aanpak:
1. De schuldenaar lost de schuld zelfstandig op, eventueel met lichte ondersteuning;
2. Een schuldhulpverlenende organisatie probeert een schuldregeling te treffen;
3. De schuldenaar stabiliseert zichzelf, eventueel met lichte ondersteuning;
4. De schuldenaar krijgt langdurige ondersteuning (door een ketenpartner).


Zorg

Er zijn nog maar weinig gemeenten die beschikken over interventies in alle vier de richtingen. De meeste gemeenten beschikken over interventies in de tweede richting en sommige in de vierde richting. Het ontbreken van passende interventies in de overige twee richtingen en het gebrek aan inzicht in de effectiviteit van de wel beschikbare interventies, is een punt van zorg.


Analyse

Klantprofielwerken vraagt dus om een aanbod van interventies in alle vier de richtingen. Verder is het maken van een scherpe analyse van de belemmeringen bij een klant noodzakelijk, evenals meer aandacht voor de vraag waarom we mogen verwachten dat interventies effectief zijn.

Wilt u hier meer over lezen? Neem dan een introductieabonnement op Sociaal Bestek.

Nadja Jungmann en Roeland van Geuns

Of registreer je om te kunnen reageren.