Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 4272 bekeken

Uitstel Participatiewet door sociaal akkoord

De Participatiewet wordt een jaar later dan gepland van kracht. De invoering wordt uitgesteld van begin 2014 naar 1 januari 2015.

Door het sociaal akkoord is de eerdere planning niet haalbaar, stelt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken. Het sociaal akkoord leidt ook wel tot veel onduidelijkheid. Komen er nog bezuinigingen? Hoe moeten gemeenten budget vinden voor de re-integratie van mensen die geen werk hebben als het geld grotendeels naar de sociale werkplaatsen gaat? En hoe zit nu met de beleidsruimte voor gemeenten?

De landelijke en lokale overheid hebben langer de tijd om dit soort vragen te beantwoorden.

Dat de wet per 1 januari 2014 van kracht zou worden, staat in het regeerakkoord. In het sociaal akkoord wordt 2015 genoemd als ingangsdatum. Ook het quotum voor de inzet van arbeidsbeperkten is van de baan. Het is een hoop slecht nieuws voor staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken, die zich hard heeft gemaakt voor het invoeren van de Participatiewet.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.