Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 1046 bekeken 1 reactie

Duizenden thuishulpen gered

Ongeveer 14.000 thuishulpen kunnen in 2015 en 2016 hun baan waarschijnlijk behouden. Ruim 150 gemeenten hebben plannen ingediend voor de huishoudelijke hulp-toelage (hht). Daarmee kunnen burgers huishoudelijke hulp inhuren.

Dat blijkt uit een brief van het kabinet. Veel gemeenten doen hun best om te profiteren van de huishoudelijke hulp toelage (hht), een bijdrage die burgers kunnen krijgen van de gemeente als ze een huishoudelijke hulp inhuren. Het kabinet heeft hier de komende twee jaar in totaal 190 miljoen euro voor beschikbaar.

Plannen

Er zijn inmiddels 108 plannen voor 154 gemeenten ingediend. Die voorstellen moeten nog wel worden goedgekeurd. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Lodewijk Asscher (SZW) riepen de gemeenten half september op snel met plannen te komen om de HHT in te zetten tegen het dreigend banenverlies in de huishoudelijke zorg.

Alfahulpen

Met de hht moeten ook de zogenoemde alfahulp constructies worden tegengegaan. Daarbij hebben de hulpen geen rechten zoals werknemers in de thuishulp. Staatssecretaris Van Rijn pleitte voor: 'Geen alfahulpen, maar banen met een volwaardige rechtspositie voor mensen in de zorg.' Het Interventieteam Langdurige Zorg, met als voorzitter Doekle Terpstra, zet zich ook in door te bemiddelen en te adviseren over de continuïteit van zorg en het voorkomen van onnodige ontslagen, aldus de brief van het kabinet.

redactie

Eén reactie

• . Het kan beter

14000 thuishulpen gered!. Wat moeten thuishulpen toch denken. Het lijkt wel vlees wat verhandeld wordt. Politieke leiders die zo om gaan met gemotiveerde krachten horen in de gevangenis! Vandaag een potje met geld morgen aan de kant gezet. Slechte politiek geeft een slechte uitwerking van het zorgbeleid! Het vertrouwen van de werkende burger wordt ernstig geschaad!

Of registreer je om te kunnen reageren.