Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Achtergrond 1029 bekeken

Online geldplan moet schulden voorkomen

Met het online hulpmiddel van Startpunt Geldzaken krijgen huishoudens adviezen om er zelf voor te zorgen dat ze geen schulden maken.

Tijdens een eerste bijeenkomst over het maken van geldplannen met dit hulpmiddel bleken flink wat gemeenten interesse te hebben voor het initiatief van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), de Vereniging Eigen Huis, de beleggersvereniging VEB en de stichting Financial Planning Standards Board Nederland.

"Het aantal geldplannen zal in de loop der tijd worden uitgebreid. Inmiddels wordt gewerkt aan de realisatie van het tweede geldplan, dat huishoudens stimuleert om een financiële buffer op te bouwen, zodat problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen", meldt het Nibud.

"De gemeenten kunnen al de gerealiseerde geldplannen beschikbaar stellen aan medewerkers en inwoners van de gemeente, waarbij wordt vermeld, dat de geldplannen mede tot stand zijn gekomen dankzij een bijdrage van die gemeente." Door te investeren in het startpunt kunnen schulden worden voorkomen, is het argument.

Startpunt Geldzaken
Geldplannen bieden een concreet actieplan voor uiteenlopende situaties en zijn erop gericht dat medewerkers hun geldzaken zelf in balans kunnen brengen en houden, aldus het Nibud. "Er wordt een gedragsgerichte aanpak gehanteerd. De geldplannen zijn bedoeld om door inwoners zelf te worden gebruikt, maar kunnen ook worden gehanteerd door gemeentelijke dienstverleners, in de begeleiding van cliënten."

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.