Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Achtergrond 1259 bekeken

Grote verschillen in eisen schuldhulp

Bij de beoordeling van aanvragen voor schuldsanering stellen gemeenten heel verschillende eisen. "Veel gemeenten eisen dat huiseigenaren met schulden eerst hun huis verkopen, terwijl andere juist inzetten op behoud van de eigen woning."

Dat meldt het programma Reporter Radio op basis van een onderzoek van de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK). "Veel gemeenten eisen dat huiseigenaren met schulden eerst hun huis verkopen, terwijl andere juist inzetten op behoud van de eigen woning", is een van de observaties.

Een deel van de schulden kan worden kwijtgescholden, als de cliënt zich jarenlang houdt aan een strikt en minimaal uitgavenpatroon. Om voor dit soort hulp in aanmerking te komen, stellen gemeenten uiteenlopende eisen. Dezelfde persoon krijgt in de ene gemeente wel, maar in de andere gemeente juist geen hulp.

Rechtszaak
Als de gemeente een verzoek om schuldsanering afwijst kan de aanvrager zich tot de rechter wenden, maar ook is het willekeur troef, zegt onderzoeker Nadja Jungmann in het radioprogramma. "De ene rechtbank is heel mild en laat bijna iedereen toe, de andere rechtbank is weer heel streng."

Uit cijfers van de NVVK blijkt dat steeds meer mensen een beroep doen op schuldhulp, maar minder mensen ook daadwerkelijk worden toegelaten tot de schuldsanering.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.