Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Achtergrond 729 bekeken laatste update:11 dec 2014

Hoe krijg je vrijwilligersgroepen zelfsturend?

De Rotterdamse welzijnsorganisatie Buurtwerk ziet haar ondersteuning aan vrijwilligers- en bewonersgroepen als een tijdelijke stimulans op weg naar maximale zelfstandigheid. Buurtwerk heeft daarom de Zelfsturingspiramide ontwikkeld.

Met deze Zelfsturingspiramide krijgen professionals inzicht in de mate van zelfstandigheid en ontwikkelkansen van groepen, en handvatten voor het bepalen van de eigen rol. De Zelfsturingspiramide maakt professionals bewust van het creëren van een balans tussen verantwoordelijkheid nemen en bevoegdheden geven aan vrijwilligersgroepen.

Zelfsturend

De zes treden van de Zelfsturingspiramide lopen van een situatie waarin een groep nog niet gevormd of nog niet betrokken is, tot een situatie waarin een groep geformaliseerd is. Een stroomschema helpt bij het bepalen op welke trede een groep staat en in welke mate ondersteuning gewenst is. Samen met de groep bekijkt de professional wat er eventueel nodig is om meer zelfsturend te worden.

Meerwaarde

Bewuster kunnen handelen en onderbouwen met argumenten is de belangrijkste meerwaarde van de piramide; dat een groep zal stijgen is niet altijd het doel.  Het instrument maakt vooral de meerwaarde van de professionele inzet duidelijk. Het procesmatig evalueren zorgt daarbij voor het maken van scherpere keuzes.

Wilt u meer lezen over de werking van de zelfsturingpiramide? Dat kan, in het december/januari nummer van Sociaal Bestek. Ga naar www.gemeente.nu/Sociaal/Sociaal-Bestek/ voor een voordelig introductieabonnement.

Karin van Wijk en Eline van der Haar

Of registreer je om te kunnen reageren.