Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Achtergrond 3705 bekeken

Vier knelpunten bij werk in wijkteams

55 Procent van de sociale wijkteams heeft taken voor werk en inkomen in het pakket, blijkt uit onderzoek. Deze teams noemen vier knelpunten bij het doen van hun werk.

"Zeven van de tien gemeenten beschikken eind 2014 over één of meer sociale (wijk)teams", staat in het onderzoek van Divosa en Movisie (zie bijlage). "Meer dan de helft van deze teams verzorgt taken die daarvoor door de sociale dienst werd uitgevoerd."

De teams verschillen sterk per gemeente. Model, invulling, regievoering, betrokken partijen en grootte. Verschillen te over en dat is prima, zegt Marjet van Houten van Movisie tegen Zorg+Welzijn. Volgens Van Houten sluit de diversiteit van wijkteams prima aan bij het uitgangspunt dat gemeenten "geen modelletjes nastreven".

Zij maken een doelbewuste keuze voor de samenstelling van het wijkteam die past bij de problematiek in de wijk, is de conclusie. "Het is opvallend dat MEE-professionals – individuele ondersteuning voor mensen met een beperking – een grote plaats innemen in het wijkteam. Zij zijn bij uitstek de professionals die de inbreng van de cliënt naar voren brengen."

Grote teams
Teams met alle disciplines en jeugd- en gezinsteams komen het meest voor. Het is opvallend dat de sociale (wijk)teams relatief groot zijn: 51 procent van de teams heeft 5-8 leden, 31 procent zelfs 9-12 leden. Medewerkers zijn vaak maar een deel van hun werktijd bij één team betrokken.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.