Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 3836 bekeken

Overheid haalt baanbelofte arbeidsbeperkten niet

Het creëren voor van werkplekken arbeidsbeperkten lukt gemeenten, provincies, waterschappen, het Rijk, de politie, Defensie, ziekenhuizen en het onderwijs niet. Het voor dit jaar gestelde doel wordt niet gehaald.

Oud-wethouder Hans Spigt is aangesteld om er dit jaar voor te zorgen dat tenminste drieduizend arbeidsbeperkten een aangepaste baan bij de de overheid krijgen. "Dat gaat zeker niet lukken", zegt hij in Trouw.

Volgens de laatste prognose wordt ongeveer de helft van het gestelde doel gehaald. De overheid heeft zich onder de Participatiewet verplicht om de komende tien jaar 25.000 werkplekken voor arbeidsbeperkten te realiseren. Spigt zegt nu dat de doelstelling te optimistisch is. "Het kost gewoon meer tijd. Er wordt bij overheidsinstanties echt wel nagedacht over hoe banen voor deze mensen te creëren, maar je kunt niet met een druk op de knop de hele organisatie in één keer wijzigen. En al helemaal niet in een tijd waarin de overheid sterk moet bezuinigen."

Spigt noemt als oorzaken dat bij gemeenten 80 procent van het laaggeschoolde werk is verdwenen en dat veel schoonmaakwerk en catering zijn uitbesteed. Tegelijk ziet hij al wel veel goede voorbeelden van participatieplekken binnen gemeenten.

Hij benadrukt dat de gezamenlijke doelstelling van bedrijfsleven én overheid dit jaar wel gehaald zal worden.

(Trouw)

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.