Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Achtergrond 944 bekeken

Afhankelijkheid bijstand vooral in Noorden

Sinds 2004 is het percentage mensen met een bijstandsuitkering vooral toegenomen in gemeenten in het noorden. In plaatsen als Pekela en Oldambt groeide het aandeel zelfs met ruim 2 procentpunt.

Sinds 2004 is het percentage mensen met een bijstandsuitkering met name groter geworden in gemeenten in het Noorden, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uitzondering is de stad Groningen, daar nam het aandeel bijstandsontvangers sinds 2004 af.

Het gaat om regio's aan de randen van het land waar de inwonersaantallen teruglopen. Het statistiekbureau wijt de toename van de uitkeringsafhankelijkheid in deze krimpgebieden onder meer aan verslechterde economische omstandigheden. De werkgelegenheid ging hier bovengemiddeld hard achteruit, en is het moeilijker geworden om in de omgeving een baan te vinden.

Verder speelt mee dat mensen met goede carrièreperspectieven naar de steden in het westen trekken. Uitkeringsgerechtigden blijven vaker in de regio achter.

anp

Of registreer je om te kunnen reageren.