Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Achtergrond 1564 bekeken

Hulp voor gemeenten bij tekort op bijstandsbudget

Gemeenten krijgen eerder hulp van het Rijk als ze te weinig geld hebben voor bijstandsuitkeringen. Het eigen risico voor deze gemeenten gaat omlaag.

Gemeenten kunnen voortaan een beroep op extra geld doen als het tekort op het bijstandsbudget hoger is dan 7,5 procent, heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer geschreven. Nu is dat nog 10 procent.

"Voor gemeenten waar grote tekorten ontstaan bestaat een speciale vangnet-regeling", aldus Klijnsma.

"Gebleken is dat gemeenten moeite hebben met het eigen risico en daarom pleiten voor een variant, die de Raad voor de financiële verhoudingen recent heeft gepresenteerd. In het model krijgen gemeenten bij een tekort van meer dan 7,5% niet direct het hele tekort vergoed maar de helft. Als het tekort tot meer dan 12,5 procent oploopt, wordt het gedeelte van het tekort van meer dan 12,5 procent wel volledig gecompenseerd."

Rijk

Of registreer je om te kunnen reageren.