Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Achtergrond 1683 bekeken laatste update:11 jun 2015

Burgers hebben recht op zorgvuldige behandeling van persoonlijke gegevens, zeker kwetsbare burgers. De cliëntenraad Wsw in de regio Venlo zocht uit hoe de privacy gewaarborgd wordt in de sociale werkvoorziening. De resultaten waren ronduit bedroevend.

Het meest opvallende was dat er voor deze kwetsbare burgers andere regels van toepassing bleken te zijn dan toegestaan is op basis van wet- en regelgeving. Vooral negatieve zaken werden in dossiers extra belicht, zelfs letterlijk met een gele markeerstift. Medewerkers van personeelszaken en diagnose leken niet te weten dat werknemers hun 'ondubbelzinnige toestemming' moeten geven voor het vastleggen van zaken in een dossier. Ook werden dossiers zonder toestemming beschikbaar gesteld aan derden zoals een uitzendbureau.

Acties

Het onderzoeksrapport van de cliëntenraad is vorig jaar aangeboden aan de drie betrokken gemeenteraden en het college van B&W in de regio. Daar hebben een groot aantal acties op gevolgd, waaronder een door het sw-bedrijf ingesteld meldpunt voor misstanden. Alle leidinggevenden krijgen nu scholing over integriteit en privacy, en alle dossiers worden opgeschoond. Bovendien hebben de gemeenten het belang van het waarborgen van privacy nu goed op het netvlies en zijn zij er, ook buiten het onderzochte sw-bedrijf, mee aan de slag.

Aanbevelingen

Uit het praktijkonderzoek vallen tips en aanbevelingen voor professionals te destilleren. Zoals het inzicht dat het belangrijk is aan de kwetsbare cliënten zelf te leren wat hun rechten zijn. Of de vanzelfsprekend lijkende, maar in de praktijk niet gerealiseerde verantwoordelijkheid van professionals om de privacy regelsgoed onder de knie te hebben.

Meer weten over de bescherming van persoonsgegevens? Neem een introductieabonnement op Sociaal Bestek >>

Anita M. Th. Hütten

Of registreer je om te kunnen reageren.