Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 1609 bekeken

Zorguitgaven zitten nog vol onzekerheden

Gemeenten weten nog altijd niet precies hoeveel geld ze tot dusver dit jaar hebben uitgegeven aan jeugdzorg en de langdurige zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.

Dat zegt wethouder Jeroen Olthof van Zaanstad in het Financieel Dagblad.

Volgens de wethouder zitten er 'veel onzekerheden' in de uitgaven. "Ik denk dat we nog wel anderhalf tot twee jaar nodig hebben om echt een goed, structureel beeld te hebben."

Dat de gemeenten nog geen volledig zicht op de zorgkosten hebben, heeft volgens Olthof vooral een administratieve oorzaak. De facturenstroom van geleverde zorg door de aanbieders begint nu pas op gang te komen. Daar hebben gemeente zelf voor een groot deel schuld aan doordat het systeem voor de aanbieders niet heel doorzichtelijk is en al helemaal niet uniform voor de hele lokale overheid. Zorgaanbieders moeten dus een aardige puzzel oplossen voordat zij de juiste rekening op de juiste manier naar de juiste gemeente kunnen sturen. Een van de grootste klachten van de aanbieders. Olthoff ziet daarin echter verbetering en denkt dat dit probleem volgend jaar grotendeels zal zijn opgelost.

De administratieve achterstand en de creatieve manier van het vinden van individuele oplossing, waarvoor Olthoff de gemeenten prijst, draagt volgens de Zaanse wethouder wel het gevaar met zich mee dat de accountants die de jaarrekening moeten valideren behoorlijk wat moet worden uitgelegd. Een verklaring van rechtmatigheid is niet vanzelfsprekend. Olthoff rekent op clementie. Erkend dat gemeenten nog zoekende zijn als het gaat om nieuwe mogelijkheden en waar de grenzen liggen. "Maar gemeenten doen wel hun stinkende best."

redactie. Bron: Financieel Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.