Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 1076 bekeken

Burgemeesters Brabant willen kleine azc's

Twee Brabantse burgemeesters pleiten in een open brief voor een andere, kleinschaliger opvang van asielzoekers. Zij zouden graag zelf meer zeggenschap hebben over de wijze waarop gemeenten de opvang organiseren

In een open brief in de Volkskrant van maandag stellen zij dat in hun ogen de oplossing voor de huidige problematiek ligt in beperkte opvangruimtes voor asielzoekers waar vanaf het begin aandacht is voor integratie.

De twee burgemeesters, Mark Buijs (VVD, Boxtel) en Jan Hamming (PvdA, Heusden),zeggen : 'We vangen de vluchtelingen nu op in grootschalige azc's waar we ze gemiddeld de eerste twintig maanden afgesloten van onze samenleving laten zitten. Dit is vragen om moeilijkheden. Wij denken dat de oplossing ligt in kleinschalige opvang waar vanaf het begin aandacht is voor integratie. Dan krijgen de vluchtelingen een gezicht en gaat de gemeenschap eromheen staan.'

"Er wordt een grote fabriek neergezet, duizend man erin, vijftienhonderd is beter, niemand kan erin of eruit", aldus Buijs tegen de krant. "Onze inwoners hebben daar niets mee, kunnen daar niets mee."

In hun open brief zeggen zij te worden gesteund door onder meer politietop, een Kamermeerderheid en de VNG. De twee burgemeesters zijn in overleg met Justitie, Binnenlandse Zaken en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ze willen ruimte om te experimenteren met duurzame integratie voor kleine groepen.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.