Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 3873 bekeken 1 reactie

Eerste afzeggingen Buurtzorg-deal

Niet alle gemeenten gaan in op het voorstel van Buurtzorg over de overname van het bijna failliete TSN. Groningen is één van de eerste afzeggers.

Groningen
Het bedrijf Buurtzorg kan TSN Thuiszorg in de stad Groningen niet overnemen. Dat zegt de Groninger wethouder Ton Schroor in het Dagblad van het Noorden. de gemeente Groningen heeft een contact met een andere tak van TSN, het overkoepelende TSN Begeleiding, waardoor de optie om in te gaan op het Buurtzorg voorstel vervalt. Daarbij staat de aanbesteding van de thuiszorg het niet toe om andere partijen te passeren. Deze hebben voorrang in geval activiteiten toch gestaakt worden.

Noord Veluwe
De gemeente Harderwijk laat op haar website weten ook niet met Buurtzorg in zee te kunnen gaan nadat organisatie Vérian haar contract beëindigt per 1 juli 2016 voor de huishoudelijke hulp met de Noord-Veluwse gemeenten: 'Het is zeer waarschijnlijk dat Buurtzorg geen huishoudelijke hulp in de gemeente Harderwijk gaat bieden. Dit blijkt uit het aanbod dat Buurtzorg aan gemeenten heeft gedaan. Buurtzorg vindt het tarief dat Harderwijk, Zeewolde en vijf andere gemeenten op de Noord Veluwe betalen te laag. Buurtzorg kan wel medio 2016 een offerte uitbrengen om vanaf 1 januari 2017 thuiszorg in Harderwijk te bieden. De thuiszorgorganisaties die in Harderwijk actief blijven, hebben aangegeven dat zij bereid en in staat zijn om de huishoudelijke hulp van Vérian en TSN Thuiszorg over te nemen. Hiermee blijft de huishoudelijke hulp  in Harderwijk gegarandeerd', staat op de site van de gemeente te lezen.

Doetinchem
De gemeente Doetinchem heeft, volgens de FNV, als eerste gemeente laten weten achter het plan van Buurtzorg te staan. De bond startte er haar promotietour langs Nederlandse gemeenten om het voorstel met Buurtzorg te steunen .

Jurrien Holthuis

Eén reactie

  • Vreemd aanbod van Buurtzorg. De gemeenten die volgens Buurtzorg nu al een te laag uurtarief betalen voor thuishulp (lees: poetswerk) vallen af. Buurtzorg pretendeert naast het poetsen ook zorg te leveren en vraagt daarom een flink hoger uurtarief. De reden is dat men relatief ‘duur’ personeel van TSN overneemt, waarvan men de rechtspositie garandeert. Inclusief herstel van de loonsverlaging die bij TSN was doorgevoerd.
    Het is de vraag of gemeenten gebaat zijn met deze dure poetshulpen, daar waar er ook goedkopere aanbieders zijn. Op termijn dreigt ook bij Buurtzorg een financiële probleem te ontstaan als gemeenten toch voor goedkopere aanbieders kiezen. En bovendien: wie is er (naast Buurtzorg zelf) gebaat bij zo’n grote speler in de markt.

    Vakbonden doen de komende weken hun best om het Buurtzorgaanbod te slijten bij gemeenten. Logisch, omdat bij hen het werknemersvoordeel zwaar weegt. Maar gemeenten moeten ook op de euro’s letten, en op gezonde marktverhoudingen. Of dán Buurtzorg een goed keus is, is de vraag….

    Kortom, gemeenten die op het aanbod van Buurtzorg ingaan, miskennen de marktwerking, lopen het risico om staatssteun te verlenen, en kopen (te) dure poetshulp als ze op het aanbod van Buurtzorg in gaan. Bovendien ontstaat er een (te) grote marktpartij. Niet doen dus!

Of registreer je om te kunnen reageren.