Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Sociaal

Nieuws 2543 bekeken 1 reactie

Zwakste ouderen missen informele zorg in dorp

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) laat in het vandaag gepresenteerde rapport 'Kleine gebaren' zien dat de informele zorg zoals door de participatie verondersteld wordt niet overal werkt. In dorpen en op het platteland treft het vooral kwetsbare ouderen die aansluiting bij hun dorpsgenoten missen.

Het onderzoeksrapport gaat dieper in op de vraag hoe oudere dorpsbewoners de participatie ervaren. Het levert een divers beeld op van de beleving van hulp door ouderen en hun omgeving.

Het blijkt dat fysiek kwetsbare of beperkte ouderen relatief veel hulp krijgen aangeboden, echter ruim 20 procent heeft geen dorpsgenoten die zij om hulp kunnen vragen. Dorpsbewoners en plattelanders van 85 jaar en ouder krijgen relatief meer hulp in de huishouding en bijvoorbeeld bij klusjes. Beide groepen geven aan dat eenzaamheid parten speelt. Mede afhankelijk van aansluiting bij andere dorpsgenoten. Ook lijkt het vaker voor te komen bij alleenstaande ouderen met een laag inkomen. Dit zou weer kunnen duiden op het aanwezig zijn-, of ontstaan van een sociaal isolement

Volgens onderzoeker Lotte Vermeij wordt de zorg in dorpen en op het platteland overschat. Ouderen op hoge leeftijd vinden minder aansluiting bij mensen in de directe omgeving en het aantal mensen dat zij kennen in het dorp neemt af.

Er zijn wel meer activiteiten ondernomen rondom de kwetsbare ouderen door gemeenten, organisatie maar ook de eigen sociale kring.

Download hier "Kleine Gebaren"

Jurrien Holthuis

Eén reactie

• J.O. Smit

Juist voor eenzame mensen is zorgom.nl van grote toegevoegde waarde. Zorgom.nl is een innovatief sociaal platform dat het netwerk rondom een (eenzaam) persoon verbindt en activeert. Veilig en met behoud van privacy.

Verbinding maakt dat mensen:
    - meer samen doen
    - zich thuis voelen
    - een zinvol leven leiden
    - gezonder blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.