Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in

Nieuws 404 bekeken laatste update:19 jan 2016

Asscher wil Oost Europa-top met gemeenten

Er komt dit jaar nog een Bulgaren- en Roementop met gemeenten over de dreigende overlast van de migranten.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken kondigde dit aan in een Kamerdebat over werknemers uit Oost-Europa. Op de Bulgarentop zullen gemeenten als Westland en Den Haag meepraten.

De topconferentie is een vervolg van eerdere bijeenkomsten over de toestroom van Polen. In Nederland gaan in 2014 de grenzen open voor Bulgaren en Roemenen.

Minister Ascher denkt dat er 'grote aantallen' zullen komen. Hij wil dat de gemeenten voorkomen dat de migranten worden uitgebuit als ze hier zijn. Er moet daarom nu al worden nagedacht over voorlichting en huisvesting.

In het Kamerdebat waarschuwden de SP en PVV voor een vloedgolf van Roemenen en Bulgaren. Ascher zei er niets tegen te kunnen doen dat ze naar Nederland komen. Hij zei een voorstander te zijn van het vrije verkeer van werknemers, maar wil de misstanden bestrijden.

Joost Valkhoff

Of registreer je om te kunnen reageren.