Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in

Nieuws 397 bekeken laatste update:19 jan 2016

Meeste Halt-straffen vuurwerkoverlast in grote gemeenten

In gemeenten met meer dan 50.000 inwoners worden meer jongeren na vuurwerkoverlast naar bureau Halt gestuurd dan in de kleinere gemeenten het geval is.

Dat blijkt uit cijfers die NU.nl bij Halt heeft opgevraagd. Het gaat om gegevens vanaf de jaarwisseling 2004-2005.

In die grote gemeenten krijgen 3,3 personen per duizend jongeren tussen de twaalf en achttien jaar een alternatieve straf bij Halt. In kleinere gemeenten zijn dat er 2,0. Het landelijk gemiddelde ligt op 2,3 per duizend jongeren.

Opvallend is wel dat de drie gemeenten die gemiddeld de meeste jongeren naar bureau Halt verwijzen, juist minder dan 50.000 inwoners tellen. Soest (45.494 inwoners) voert de lijst aan en stuurt zo'n 9,3 overtreders per duizend jongeren door. Per jaar komt dat neer op 33 jongeren in totaal. De Brabantse gemeente Baarle-Nassau (6.697 inwoners) volgt met 8,8 jongeren per duizend, en in Beverwijk (40.087) zien 8,6 jongeren per duizend bureau Halt van binnen.

In Rotterdam worden met 293 jongeren jaarlijks gemiddeld de meeste personen naar Halt doorgestuurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.