Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Veiligheid

Nieuws 814 bekeken laatste update:19 jan 2016

Primeur Leiden: het vuurwerkdetectiesysteem

In samenwerking met het ministerie van Defensie en de politie Eenheid Den Haag is er een test in de Leidse regio met een vuurwerkdetectiesysteem.

Het gaat om de 'Soundbrella', een systeem met gevoelige microfoons dat is ontworpen om in oorlogsgebieden de locatie van aanslagen te traceren. Met behulp van detectoren wordt de exacte locatie bepaald, waar zwaar en illegaal vuurwerk wordt afgestoken. Binnen enkele seconden krijgt de politie de exacte locatie door. Daders zijn zo gemakkelijker op te sporen.

Defensie wil dit systeem graag testen in een bebouwd gebied. Zwaar en illegaal vuurwerk is net zo explosief als munitie en granaten en bezorgd veel overlast in Leiden rind de jaarwisseling. De politie Haaglanden is zeer positief over de mogelijkheden. Albert van Eeden Petersman, plaatsvervangend districtschef: "We werken graag mee aan dit experiment zodat we zelf kunnen ervaren wat de voordelen in de strijd tegen het illegale vuurwerk kunnen zijn."

Joost Valkhoff

Of registreer je om te kunnen reageren.