Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in

Nieuws 977 bekeken 1 reactielaatste update:19 jan 2016

'Gemeenten mogen wiet kweken'

Wietplantages van de gemeenten zijn een goed middel tegen drugscriminaliteit.

Dat stelt hoogleraar rechtswetenschappen Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen in dagblad de Gelderlander. Brouwer noemt het "volstrekte onzin" dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie de gemeentelijke hennepteelt wil verbieden. Opstelten komt met zijn plan terwijl er juist steeds meer gemeenten zijn die in de eigen teelt de oplossing zien voor problemen aan de achterdeur.

Opstelten houdt dit tegen. Dit soort regulering van de teelt zou niet stroken met internationale regels, maar dit is volgens Brouwer een verkeerde voorstelling van zaken. "Die internationale regels zijn boterzacht", ziet de hoogleraar. "Nederland wordt op dit moment aan alle kanten voorbijgestreefd."In de Amerikaanse staten Washington en Colorado is de teelt bijvoorbeeld al gelegaliseerd.

De minister wilde eerder een wietpas invoeren; zonder succes.

Eén reactie

• S Visser

De overheid is heel goed in tegenstrijdige beleidsvoering. De uitwassen daarvan komen steeds meer aan het licht. De betweterigheid bij de NL-overheid maak veelal meer kapot dan nodig is, en laat problemen langer bestaan...en zelfs toenemen. Daarom moet u steeds meer betalen (in de vorm van 'bezuinigen')...omdat problemen NIET opgelost worden dus de kosten van die problemen oplopen. Vandaar dat het zo 'goed' gaat in NL en het allemaal zo 'soepeltjes' loopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.