Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Veiligheid

Nieuws 721 bekeken laatste update:19 jan 2016

‘Gemeenten niet klaar voor naleving alcoholwet’

Het lukt de Nederlandse gemeenten niet om per 1 januari klaar te zijn de nieuwe drank- en horecawetgeving te handhaven. Die uitspraak doen het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid en Koninklijke Horeca Nederland tegenover NOS.nl.

Sinds 1 januari 2013 ligt de verantwoordelijkheid voor de handhaving van de Drank- en Horecawet bij gemeenten. Met ingang van het nieuwe jaar moeten zij erop gaan toezien dat in de horeca geen alcohol (meer) wordt geschonken aanjongeren onder de 18 jaar.

Capaciteit
NOS.nlmeldt datKoninklijke Horeca Nederland(KHN) denkt dat er vooral een probleem ligt bij kleine gemeenten.

Er is volgens de brancheorganisatie vaak een probleem met de capaciteit. Die is te laag om de 60.000 tot 70.000 horecagelegenheden én de sportclubs, buurthuizen et cetera te controleren.

Aanpak
Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP), laat aan NOS weten dat de meeste gemeenten nog maar net zijn begonnen met te bedenken hoe ze het allemaal gaan aanpakken en dus nooit op 1 januari er helemaal klaar voor zijn.

Vereniging Nederlandse Gemeenten
Ook de VNG komt aan het woord in het artikel. Bij monde van burgemeester Van Veldhuizen van Hoorn stelt zij dat volop wordt gewerkt aan uitbreiding van die capaciteit.

Naleving
Wel deelt VNG de zorgen van STAP en KHN over de naleving. Die is volgens de burgemeester slecht. Hij refereert aan de cijfers in Hoorn, waar 8 procent van de horecagelegenheden toch alcohol schenkt aan minderjarigen.

 

Hoe de Drank- en Horecawet wel hand te haven? Kom naar de 4de Dag van de Boa >>

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.