Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Veiligheid

Achtergrond 1063 bekeken laatste update:19 jan 2016

Eigen 'AIVD' voor Eindhoven en Tilburg

De steden Eindhoven en Tilburg gaan met eigen inlichtingendiensten zelfstandig politiegegevens analyseren. Justitie en politie hebben daar in bepaalde gevallen te weinig tijd voor.

Om criminaliteit tegen te gaan wil burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven dat minister Ivo Opstelten het mogelijk gaat maken, dat gemeenten meer politiedata ontvangen, meldt dagblad Trouw. In zowel Einhoven als Tilburg zouden al gemeentemedewerkers beschikbaar zijn om de data over criminaliteit te analyseren, bijvoorbeeld om een inbraakgolf vroegtijdig te signaleren.

Ook kan de gemeente de data gebruiken voor nieuwe beleidsvorming. Als voorbeeld noemt Van Gijzel het jeugdbeleid van de gemeente in de krant. Als een oudere broer in aanraking is gekomen met justitie, kan de gemeente ervoor zorgen dat jongere kinderen in het gezin niet in de problemen komen.

Nationale politie
"Gemeenten zien met lede ogen dat de nationale politie weinig oog heeft voor kleine criminaliteit", zegt Hoogleraar Algemene Rechtswetenschappen Jan Brouwer in de krant.

Novum

Of registreer je om te kunnen reageren.