Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Veiligheid

Achtergrond 1286 bekeken laatste update:19 jan 2016

VNG: Vuurwerkverbod kan wel met APV

Een vuurwerkverbod is onwettig, stelt de voorzieningenrechter. De VNG ziet het anders.

Op 19 december deed de voorzieningenrechter uitspraak over het vuurwerkverbod in de gemeente Hilversum. begint de vereniging op haar website. De rechter heeft het gewijzigde aanwijzingsbesluit geschorst. In de ogen van de rechter is niet het college het bevoegde orgaan om dit besluit te nemen, omdat het volgens hem een kwestie is van openbare orde en veiligheid en dan is de burgemeester het bevoegd orgaan.

De VNG is het hier niet mee eens.

In deze bijlage is een uitgebreide juridische analyse te vinden over uitspraak Overigens heeft de uitspraak van de voorzieningenrechter slechts een opschortende werking voor het betreffende gebied in Hilversum. Voor andere gemeenten heeft deze uitspraak geen opschortende werking.

Alternatief
Alle gemeenten kunnen hoe dan ook tijdens de jaarwisseling handhavend optreden door gebruik te maken van de bepaling 2:73 lid 2 in de model-APV van de VNG: "Het is verboden consumentenvuurwerk op een openbare plaats te gebruiken als dat gevaar, schade of overlast kan veroorzaken."

Daarbij geldt uiteraard dat de betreffende handhaver dit goed moet motiveren.

VNG

Of registreer je om te kunnen reageren.