Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Veiligheid

Nieuws 442 bekeken laatste update:19 jan 2016

400 Gemeenten hebben Burgernet

Burgernet is inmiddels ingevoerd in 400 gemeenten in Nederland.

Hierdoor ontstaat een vrijwel landelijk dekkend netwerk voor de toepassing van Burgernet. Burgernet telt nu 1,4 miljoen deelnemers die een actieve bijdrage aan de veiligheid in hun buurt willen leveren.

Door burgers te vragen hun ogen en oren te gebruiken, kunnen zij direct helpen de leef- of werkomgeving veiliger te maken, bijvoorbeeld bij het traceren van een gestolen auto of een overvaller of het opsporen van een vermist kind. In 400 gemeenten kunnen burgers nu deelnemen. Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, voorzitter van de Raad van Toezicht Burgernet: 'In 400 gemeenten kunnen Burgernetdeelnemers nu actief een bijdrage leveren om de veiligheid in hun wijk te vergroten. Hoe meer mensen aan Burgernetacties deelnemen, hoe groter de kans dat de politie snel een verdachte of vermist persoon kan opsporen. Op dit moment wordt al een op de tien Burgernetacties opgelost dankzij tips van deelnemers.'

Burgernet biedt elke gemeente een concrete manier om burgerparticipatie te bevorderen en biedt de inwoners een kans aan te haken. Bruls ziet dat ook terug in de aanhoudende animo onder inwoners om deel te nemen: 'Burgers vinden het belangrijk om samen met gemeente en politie ervoor te zorgen dat we allemaal in een veilige wijk kunnen wonen, werken en recreëren. Maar liefst 1,4 miljoen mensen hebben zich aangemeld. Ik ben er heel trots op dat we dit resultaat hebben bereikt met elkaar.'

Joost Valkhoff

Of registreer je om te kunnen reageren.