Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in

Nieuws 2004 bekeken laatste update:19 jan 2016

In Groningen en Zwolle minste inbraken

Van de gemeenten met minimaal 50.000 inwoners is Groningen de veiligste, met het minste aantal inbraken> Brabantse gemeenten scoren beduidend slechter blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken

In Tilburg (met 5,5) en Eindhoven (5,4), onder de gemeenten met 50.000+ inwoners, wordt het meest ingebroken per 1000 huishoudens. Dit blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars. Groningen, Zwolle en Delft scoren het best met respectievelijk 2,0 en tweemaal 2,1. Zwolle laat het grootste dalingspercentage zien van de grote steden. Het aantal inbraken daalde met 53%. Leeuwarden (-40,6%) en Almere (-46%) scoren hier ook goed.

Het Algemeen Nederlands Inbraakpeil – het aantal inbraakclaims per 1.000 huishoudens – daalde in 2014 naar 3,6 (was 4,4 in 2013), het Algemeen Nederlands Brandpeil daalde van 15,3 naar 13,3. De totale schadelast loopt in de vele honderden miljoenen euro's.

Provinciaal
Noord-Brabant sccoort gemiddeld hoog op de inbraakladder. Per 1000 huishoudens noteerden verzekeraars in Brabant vorig jaar 5,4 claims

Brandkans op platteland hoger
Ook het aantal brandclaims is gedaald. Vorig jaar waren iets meer dan 100.000 huishoudens de dupe van een kleine of grote brand in hun woning, wat neerkomt op brandschade in één op de 76 woningen. In alle provincies daalde het risico, in Overijssel, Limburg en Brabant bleef de brandkans het grootst – vermoedelijk omdat men in dunner bevolkte gebieden een brand later ontdekt en dus later actie wordt ondernomen. Ingezoomd op de steden is het brandrisico in Enschede en Apeldoorn het grootst.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.