Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in

Nieuws 1793 bekeken 1 reactielaatste update:19 jan 2016

'Meldpunt voor bedreigde raadsleden'

Er moet een meldpunt komen voor lokale politici die bedreigd worden.

Dit zegt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. In verband met het stijgende aantal vluchtelingen dat in Nederland moet worden opgevangen, kregen gemeenteraadsleden de afgelopen tijd te maken met meer intimidaties en bedreigingen, zegt Mark den Boer van deNederlandse Vereniging voor Raadsleden tegen BNR Nieuwsradio. "In september hebben we een enquête gehouden. Toen bleek al dat 20 procent van het aantal raadsleden zich beïnvloed voelde in hun functioneren of stemgedrag vanwege intimidatie en bedreigingen. Dat is na het hele vluchtelingendebat alleen maar groter geworden."

'Ondermijning lokale democratie'
De gevolgen zijn volgens hem niet te onderschatten. "Wat we zien, is dat het bij dat raadsleden die daarmee te maken krijgen, leidt tot vragen en bedenkingen, bijvoorbeeld in het gezin en in de familie. Raadsleden vragen zich af dit het allemaal wel waard iis en of zij zich bijvoorbeeld nog wel weer kandideren voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen?'

Zo ondermijnen bedreigingen en intimidaties de lokale democratie, stelt Den Boer.

Jurrien Holthuis

Eén reactie

• GLM Bots

komt er dan ook een meldpunt voor burgers die door raadsleden bedreigd worden?

Of registreer je om te kunnen reageren.