Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Veiligheid

Nieuws 1119 bekeken laatste update:19 jan 2016

1,4 miljard aan bijstandsfraude niet teruggevorderd

De Nederlandse gemeenten hebben samen nog recht op teruggave van 1,4 miljard Euro aan bijstandsfraude. Veel vorderingen staan al langere tijd open, de vraag is of deze nog ingevorderd kunnen worden.

Nederlandse gemeenten samen hebben recht op 1,4 miljard euro aan terug te vorderen bijstand, als gevolg van fraude. Veel vorderingen zijn waarschijnlijk oninbaar.

Op de eerste plek in staat Rotterdam, dat nog circa 142 miljoen euro tegoed heeft. Gevolgd door Amsterdam (105 miljoen euro). Ook in Utrecht (35 miljoen euro) en Groningen wordt weinig gevorderd, blijkt uit cijfers van het CBS in 2014.

 

Weinig aangifte bij OM
Sinds 2013 kunnen gemeenten vrijelijk besluiten hoe zij bijstandsfraude aanpakken. Boven de grens van 50.000 euro per individueel geval zijn gemeenten verplicht aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie. Daarvoor lag de aangiftegrens op 10.000 euro. Een aantal gemeenten meldt in Trouw dat zij weinig heil zien in aangiften. De opgelegde strafmaat zou onvoldoende effect hebben. Daarnaast is onderzoek kostbaar en langdurig, terwijl het aantal opsporingsbevoegden in twee jaar tijd is gehalveerd

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.