Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Veiligheid

Nieuws 1875 bekeken laatste update:19 jan 2016

'Regels Verklaring Omtrent Gedrag te streng'

Veel Kamerleden vinden het huidige gebruik van een Verklaring Omtrent Gedrag te streng. Dat zeggen ze in het Radio 1 programma Reporter van de KRO-NCRV.

In steeds meer sectoren krijgen werknemers een verplichte screening. Daarbij is het aantal verzoeken om een VOG tussen 2004 en 2014 vervijfvoudigd. In bijvoorbeeld de taxibranche en de kinderopvang worden medewerkers doorlopend gescreend. Vooral de trage bezwaarprocedure en de lange termijn waarop mensen nog last kunnen ondervinden van fouten uit het verleden stuiten op bezwaren.

Volgens de NOS leveren Kamerleden van PvdA, SP, D66 en GroenLinks in het programma kritiek op het systeem.

De SP spreekt van een dubbele straf, de PvdA noemt het een bezwaar dat mensen nog lang last kunnen hebben van relatief lichte vergrijpen die ze ooit hebben gepleegd en D66 wil dat de bezwaarprocedure verkort wordt, zodat er meer maatwerk kan worden geleverd.

de hele uitzending is vanavond vanaf 19.00 uur te horen op Radio1

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.