Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Veiligheid

Nieuws 1561 bekeken 1 reactie

Aboutaleb vindt groepsaanhoudingen juist

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam laat indien nodig gewoon grote groepen mensen aanhouden zoals dat ook gebeurde rond de wedstrijd tussen Feyenoord en Roda JC op 21 februari van dit jaar.

Het optreden van de politie, die toen 326 mannen, vrouwen en kinderen oppakte en urenlang vasthield, was juist en rechtmatig, schrijft hij aan de Rotterdamse gemeenteraad.

Daarmee reageert hij op de kritiek van de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen en de gemeentelijke ombudsman Rotterdam, Anne Mieke Zwaneveld. Die noemden het oppakken van de grote groep een 'ongeoorloofde inbreuk op de grondrechten'. De mensen bleven urenlang vastzitten. Aboutaleb schrijft nu aan de Rotterdamse gemeenteraad dat hij weigert zijn excuses aan te bieden voor de maatregel. "Daar heb ik wel moeite mee. Omdat het geen recht doet aan de feitelijke omstandigheden ter plaatse", zegt hij."De inzet van de groepsaanpak is gericht op het preventief staande houden van personen om escalatie te voorkomen.''

Wel zegt hij het spijtig te vinden dat mensen die ongewild in de betoging verzeild waren geraakt, zijn aangehouden. Om in de toekomst problemen te voorkomen zullen (on)aangekondigde demonstraties bij de Kuip enkele uren voor, tijdens en enkele uren na een wedstrijd van Feyenoord niet worden toegestaan.

Joost Valkhoff

Eén reactie

  • D.R. van van Ee

    De aanpak van burgemeester Aboutaleb kan ik mij voorstellen evenals de reactie van de Ombudsman. Wat misschien kan helpen is de aankondiging wanneeer dit gaat gebeuren? Dan kan dus voorkomen worden dat mensen ongewild terecht komen op plekken waar groepen aangehouden worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.