‘Voorwaarden aanbesteding jeugdzorg buiten proportie’

De voorwaarden waaronder de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Brassem de jeugdzorg in hun gemeenten wilden aanbesteden zijn disproportioneel. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep bepaald.

De gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Brassem stelden als voorwaarden voor aanbesteding van de jeugdzorg onder meer dat er geen wachtlijsten mogen ontstaan, dat patiënten niet geweigerd mogen worden en dat er een budgetplafond zou worden gehanteerd. Budgetoverschrijdingen komen daarmee voor rekening van de opdrachtnemer.

Buiten proportie

Het Haagse hof stelde dat een potentiële opdrachtnemer door onvolledige informatie vanuit de gemeenten het risico van de opdracht niet goed zou kunnen inschatten. In combinatie met de voorwaarden voor wachtlijsten en het feit dat een eventuele budgetoverschrijding voor rekening van de opdrachtnemer komt, is het hof van oordeel dat de voorwaarden van de aanbesteding in strijd zijn met de Gids proportionaliteit. De voorzieningenrechter in de rechtbank Den Haag kwam eerder al met een zelfde oordeel.

Lees de hele uitspraak >>