209 Gemeenten verhogen toeristenbelasting

Gemeenten blijven gestaag elk jaar de toeristenbelasting verhogen. 209 van de in totaal 415 gemeenten gooien per 2012 het tarief omhoog.

Hotelprijzen vergelijker LookingforBooking.com deed onderzoek naar toeristenbelasting en stelt dat ondanks de kritiek vanuit de recreatiehoek er opnieuw sprake is van extreme verhoging.

Bijna de helft van alle gemeenten hebben de toeristenbelasting verhoogd. “Ondanks de vele kritiek vanuit de recreatiehoek op de toeristenbelasting is er opnieuw sprake van extreme verhoging”, aldus Gerlof Bos, directeur van LookingforBooking.com

De gemeente Eindhoven hanteert de hoogste toeristenbelasting. Eindhoven heft 3,50 euro per persoon per overnachting. Groningen volgt met 3,30 euro. De gemeente Haarlemmermeer hanteert een percentage. Daar wordt 6 procent over de totale kamerprijs berekend.

De snelste stijger qua tarief is Culemborg. Daar ging de toeristenbelasting van 0,50 naar 1,50 euro. Bussum verhoogde de toeristenbelasting met 150 procent en Beverwijk met 183 procent.

In totaal heft bijna driekwart van alle gemeenten in Nederland in 2012 toeristenbelasting. Hiervan laten 94 gemeenten de hoogte van de taks ten aanzien van 2011 onaangetast. Bunschoten heeft als enige afscheid genomen van de toeristenbelasting in het nieuwe jaar. Geen enkele gemeente is tot verlaging overgegaan.

1. Het is net schimmel op

Dat is pure laster. Nederland is voor haar bewoners een vrije gemeenschap. Gemeente en overheid beperken al decennia onze vrijheid. Verkwanseld belastinggeld door slecht beleid. Dupeert goed gedrag, door woekerboetes op basis van een misverstanden en vormen van onopzettendheid. De totale handhaving is een grote vorm van opbouwende frustratie, alsook de lokale heffingen. Dir totaal niet meer in verhouding staan met de werkelijkheid. Openbaarheid tot op de cent verplichtingen aan burgers verheid. En geen manipulatie met cijfers, we zijn het zat. En dan gaat u ook nog eens toeristenbelasting invoeren. Voel aan je voorhoofd. Het gaat hier niet om de centen meer overheid, maar om principes en wanprestatie naar uw bevolking. Bevoordeeld denken en teveel ambtenaren met ideetjes of katjes te redden. H? Ridderkerk?!?????

2. k van der heiden op