Samenwerking van 22 gemeenten in Veiligheidsregio

De 22 gemeenten van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland werken samen om hun procedures te uniformeren.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de wetgeving aangepast om beter te kunnen reageren op complexe rampen. Gemeenten kiezen steeds vaker voor samenwerkingsverbanden om hiermee om te gaan. Een van de uitdagingen is dan om de verschillende procedures van gemeenten te uniformeren.

Communicatie

In De Stentor noemt Ron de Groot, Hoofd Regionaal Veiligheidsbureau van de VNOG, een voorbeeld: stroomuitval. “Vroeger vielen er dan wat lampen uit in een straat, en de koelkasten gingen uit. Nu is er dan plotseling veel meer aan de hand. Heel veel communicatiemiddelen werken bijvoorbeeld op elektriciteit.”

Bij een brand zoals die in Moerdijk vraagt om meer dan het uitrukken van de brandweer. Verschillende gemeentelijk diensten moeten ook in actie komen, en de ramp hoeft zich ook niet beperken tot de gemeentegrenzen.

Ook verschillende functies krijgen dezelfde naam, wat nog niet het geval is. Dit is belangrijk voor de communicatie tussen ambtenaren.