ProDemos zet alle gemeentebegrotingen online

Omdat gemeentelijke begrotingen vaak behoorlijk ingewikkeld in elkaar zitten, hebben burgers hier maar weinig zicht op. ProDemos vindt het belangrijk dat iedereen kan zien welke keuzes zijn of haar gemeente maakt en lanceert de Begrotingswijzer met daarop de begrotingen van alle gemeenten

Op Begrotingswijzer staan de begrotingen van alle Nederlandse gemeenten, zo weergegeven dat ze voor iedereen te begrijpen zijn, aldus Prodemos, Huis voor Democratie en Rechtstaat.

De Begrotingswijzer is ontwikkeld om burgers meer inzicht te geven in en te betrekken bij de gemeentelijke begroting: een van de belangrijkste onderwerpen waar de gemeenteraad een besluit over neemt. Bezoekers aan de Begrotingswijzer kunnen hun gemeente kiezen en zien in een oogopslag de belangrijkste inkomsten en uitgaven. Vanuit de hoofdposten kan worden doorgeklikt naar de subposten. Behalve het totaalbedrag per begrotingspost is ook te zien hoeveel geld er per inwoner naar de betreffende post gaat.

Participatief begroten
Gemeenten kunnen de Begrotingswijzer-weergave van hun begroting op hun eigen website plaatsen. Daarnaast is het mogelijk om de Begrotingswijzer in te zetten om inwoners actief te betrekken bij de begroting: ‘participatief begroten’. Inwoners kunnen dan meedenken over de financiële keuzes die gemaakt worden, door online alternatieve begrotingen voor te stellen en hierover in discussie te gaan.

ProDemos

De Begrotingswijzer is ontwikkeld door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat.