BAG voor woningtelling uitgesteld tot 2014

De nieuwe methode om woningen te tellen, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), wordt niet eerder dan per 2014 gebruikt bij de verdeling van het gemeentefonds.

Minister Spies komt hiermee tegemoet aan een groep verontruste gemeenten, die vreest dat de nieuwe woningtelling per 2013 tot financiële nadelen zou leiden.

Gemeenten zijn voor de hoogte van de uitkering uit het gemeentefonds onder meer afhankelijk van het aantal woningen. In de nieuwe telmethode wordt een andere definitie gehanteerd voor woonruimten. Bijvoorbeeld recreatiewoningen worden in de meeste gevallen niet meer als woonruimte meegeteld, met herverdeeleffecten in de verdeling van het gemeentefonds als gevolg.

Gemeentefonds

Het uitstel leidt ertoe dat de nieuwe telmethode wordt gecombineerd met de herijking van het gemeentefonds, die niet eerder dan in 2014 plaatsvindt.