Bezuinigen? Ambtenaren leveren het meeste in

De top drie van bezuinigingen wordt vandaag onderstreept tijdens de jaarlijkse Verantwoordingsdag. Ambtenarensalarissen, ontwikkelingshulp en defensie krijgen de grootste klappen.

De Algemene Rekenkamer heeft de plannen van het kabinet onder

het vergrootglas gelegd. Het gaat om 18 miljard tot 2015 om de financiën weer

op orde te krijgen. In 2011 wordt al 2,9 miljard bezuinigd. Volgens de

Rekenkamer zijn de plannen solide.

De grootste besparing voor 2011 staan hier op een rij:

1. Ambtenarensalarissen -790 miljoen euro

2. Ontwikkelingssamenwerking: -401 miljoen

3. Defensiematerieel -143

4. Inburgering migranten -100

5. Leefomgeving en natuur -60

6. Regionaal openbaar vervoer -30

7. Innovatiesubsidies -27

8. Reclassering (taakstraffen) -10

9. Nationaal Historisch Museum -6

Voor dit jaar is al 2,65 miljard euro ingeboekt. Waar de

overige 250 miljoen vandaan moet komen? Dat is nog niet bekend. De grootste besparingen worden gevonden bij de ministeries; daar vallen dan ook de meeste ontslagen.

Overigens wordt

het geld niet alleen gevonden door te snijden. Ook de belasting op roken,

verzekeringen en kunst gaan bijvoorbeeld omhoog.

Verantwoordingsdag

De Algemene Rekenkamer vraagt het kabinet om de Tweede Kamer ieder jaar

op de derde woensdag van mei “overzichtelijk te informeren over de voortgang

van de bezuinigingsoperatie”. De huidige informatie geeft volgens de Rekenkamer

nog “geen integraal overzicht van de gevolgen van de bezuinigingen”.

Wat hebben ambtenaren aan een

cursus meditatie? Of zelfs aan een cursus

glas-in-lood-zetten, of een cursus homeopathie voor dieren? De Rekenkamer heeft geen idee. Maar tijdens het onderzoek naar de uitgaven van de overheid kwam zij deze kostenposten wel tegen, wat overigens niet betekent dat hier een grote slag is te slaan. En het gros van deze declaraties kwamen voor bij het Rijk.

10 reacties

1. Lekker, zo’n enorm gekleurd artikel. Want wat moet je met een cursus glas in lood zetten? Wat te denken van onderhoud aan Rijksmonumenten, of moet dat voor veels te veel geld aan een bedrijf worden uitbesteed? Of kan het een cursus zijn om iemand uiteindelijk een andere baan te laten vinden, dat die op een wat meer sociale manier eruit wordt gewerkt…

2. van Der Zwan op

Reorganisatie en bezuinigingen is niets nieuws. Veel grote ondernemingen doen dit al jaren. Het rijk komt nu vrij laat met zo, n beslissing. Overigens lokale gemeenten kunnen ook bezuinigen. Neem nu een grote stad, daar zitten enorm veel medewerkers directie veilig, stichtingen rond het bedenken van reeds bestaande adviezen rond veiligheid, kost de overheid miljoenen en handhavers welke wijken afstropen naar incidenten die er niet meer zijn of zelfs bevoordeeld tot stand brengen. Riddergedrag bij de overheid geeft immers tribunegedrag bij de burger.

3. Ik ben het helemaal met je eens Marcel. Een gekleurd artikel. Ik dacht bij een cursus glas in lood ook direct aan de onderhoudsman bij de monumenten. En ik kan ook wel iets bedenken voor de cursus homeopathie bij dieren. Wat te denken van de honden bij politie. Veel tijd en dus geld gestoken in het africhten, dus mag je daar ook wel een beetje zuinig op zijn.

4. Er is ook een cursus budgetbeheer, deze kunnen burgers volgen bij de gemeentelijke kredietbanken. Bijvoorbeeld als je naar de schuldsanering gaat of geen werk meer hebt.

5. Maar tijdens het onderzoek naar de uitgaven van de overheid kwam zij deze kostenposten wel tegen, wat overigens niet betekent dat hier een grote slag is te slaan? Deze tekst is een dubbeltje op zijn kant. Als de overheid niet op de kleintjes let, waarom heb je dan huismerken in een supermarkt.

6. Duidelijk punt, Werner. Het gaat om het totaal te bezuinigen bedrag op deze posten. Dan is het nog geen procent van al die miljarden. Maar goed, wie op de kleintjes let zal ook grotere bedragen kritisch volgen. Gelijk heb je.

7. Hoe en waar en bij wie er ook bezuinigd wordt. In de praktijk draait het erop uit dat de eigenlijke uitvoerders van het werk nog harder voor nog minder mogen werken.

8. Bezuinigingen op ambtenaren kosten vaak meer geld dan dat het oplevert. Het is meer symboolpolitiek. In de praktijk vergrijzen overheidsorganisaties, dus een paar jaar vacaturestop is genoeg. Na de regen komt de zonneschijn en zal de overheid de schade inhalen door miljarden aan inhuur van externen.