Brabantse overheden willen overbodige soldaten

Zestien Brabantse gemeenten en de provincie willen de Tweede Kamer op de hoorzitting over de bezuinigingen bij Defensie volgende week vooral wijzen op de kansen voor werknemers die hun baan dreigen te verliezen.

Provincie en gemeenten willen met het ministerie van Defensie om de tafel om het personeel te begeleiden naar werk in de techniek, een branche die in Brabant duizenden vacatures heeft.

Ze hebben dat maandagavond afgesproken in een gezamenlijk overleg, aldus de Tilburgse wethouder Erik de Ridder (Economische Zaken) die de Tweede Kamer volgende week namens alle betrokkenen te woord staat. Bij het overleg waren ook de Brabantse werkgevers en uitkeringsinstantie UWV betrokken.

Defensie is de grootste werkgever in Brabant en de bezuinigingen treffen de provincie hard. De gemeenten willen niet per se tornen aan de bezuinigingen, legde De Ridder uit. Wel willen ze Den Haag overtuigen om alle bases en kazernes in Brabant open te houden om kapitaalvernietiging te voorkomen.

Brabant wil Den Haag wijzen op de initiatieven die al bestaan voor vliegtuig- en helikopteronderhoud in West-Brabant. Minister Hans Hillen heeft reeds aangekondigd dat hij het onderhoud van al het vliegend materieel wil concentreren op Woensdrecht.