‘Grond en wegen blijven probleem gemeenten’

De oorzaak van de financiële problemen van gemeenten is vooral te vinden in tegenvallende grond­exploitaties.

Dit schrijft vakblad Cobouw na een rondgang langs provincies. Ondanks dat er minder gemeenten onder curatele van de provincies staan dan vorig jaar blijft de druk op de begrotingen groot, blijkt uit de inventarisatie.

De oorzaak is te vinden in tegenvallende grond­exploitaties. Cobouw geeft Apeldoorn als voorbeeld, een stad onder curatele. In Apeldoorn speelt daarnaast een oplopende achterstand aan wegenonderhoud waardoor in de toekomst veel meer geld nodig is. Dit probleem geldt voor meer gemeenten die de decentralisatie van rijkstaken over zich heen hebben gekregen met onvoldoende budgetten. “De financiële druk op gemeenten neemt nog steeds toe”, waarschuwt de Overijsselse gedeputeerde Monique van Haaf.

Ook de inzet van precariobelasting om de kosten te dekken wordt als risicovol gezien daar er in de landelijke politiek een steeds sterkere roep is om hiervan af te zien.