Hoogeveen maakt geen voorjaarsnota wegens val kabinet

Decentralisaties en bezuinigingen. Weinig is duidelijk sinds de val van het kabinet. Daarom maakt Hoogeveen niet de reguliere voorjaarsnota op.

Het collega gaat nog wel een korte kaderbrief schrijven. De gebruikelijke nota blijft achterwege omdat de financiële gevolgen van landelijk beleid niet bekend zijn en de onzekerheid rond controversiële onderwerpen ook al niet meehelpt. Daarom kan de gemeente haar uitgaven maar vooral ook haar inkomsten niet helder maken hoe zij ervoor staat financieel.

De brief moet zoveel mogelijk inzicht geven in het budgettaire plaatjes. Het college schetst daarmee een paar scenario's voor de periode 2013-2016. Ook de financiële risico's en geplande investeringen zijn hier te vinden. Beleidsvoornemens staan er niet in.

Onduidelijkheid

“We zijn waarschijnlijk niet de enige gemeente die met een

beknopte kaderbrief  komt”, denkt wethouder Anno Wietze Hiemstra. “Er is gewoon nog te veel

onduidelijkheid over de financiële mogelijkheden. Op basis van

eerste berekeningen is duidelijk dat we in Hoogeveen sowieso

rekening moeten houden met fors hogere uitgaven. Niet alleen door

de maatregelen van het Rijk, maar ook door de gevolgen van de

economische crisis voor Hoogeveen. Denk aan een groter beroep op de

sociale voorzieningen zoals uitkeringen.”

In het najaar wil het college de programmabegroting voor 2013-2016 vaststellen.