Minder geld: minder warme stedenbanden

Wat is de meerwaarde van al die stedenbanden? In tijden van bezuinigingen blijkt die vraag steeds vaker te worden gesteld.

Vaak gaat het om sociaal-culturele projecten. Het initiatief ligt vooral bij de burgers. De gemeenten faciliteren vooral. Daarom is draagvlak onder de bevolking ook belangrijk, blijkt uit een de antwoorden op een vragenlijst (PDF) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Bijna

de helft van de ondervraagden geeft aan dat bezuinigingen bij gemeenten

invloed hebben op de stedenband. Nieuwe stedenband worden amper gesmeed. De activiteiten gaan op een lager pitje. In een paar gevallen leidt het krappere budget tot beïndiging van een stedenband.

Meerwaarde

Bestuurders

en ambtenaren kijken

volgens de enquête steeds vaker naar de mogelijke meerwaarde van een stedenband voor de eigen gemeente.

Zo werken sommige gemeenten samen aan projecten met buitenlandse collega's. Het woord kennisdeling brengt Europese subsidies dan ook dichterbij. Subsidies en best practices staan momenteel bovenaan de agenda's van de respondenten.