Nieuwe gemeentehuizen kosten burger veel

Ondanks de hoognodige bezuinigingen besteden gemeenten honderden miljoenen euro's aan nieuwe gemeentehuizen, blijkt uit onderzoek van Elsevier.

Texel spant qua kosten per inwoner de kroon. Voor 926 euro per persoon kregen de eilanders daar in 2010 een nieuw gemeentehuis.  In verschillende gemeenten is oproer ontstaan over de hoge kosten van gemeentehuizen

Symbool
Vooral in Deventer heerst onvrede over het nieuwe pand voor de gemeente. Volgens ondernemer en oud-PvdA'er Marien van Schijndel is het nieuwe gemeentehuis te duur. Volgens hem staat het symbool voor een overheid die steeds verder uitdijt.

Enkele gemeenten hebben besloten de bouwplannen voor nieuwe huisvesting te versoberen of zelfs helemaal af te blazen. Zo heeft burgemeester Kees Verhoek (VVD) in de gemeente Neder-Betuwe de kosten voor de bouw van een nieuw gemeentehuis laten terugbrengen van 18 naar 7 miljoen euro.

Kosten
Wat kost de bouw van een gemeentehuis en belangrijker: wat kost het de burger? Elsevier heeft een overzicht samengesteld van nieuwe stadhuizen, met hun prijskaartjes.

Lees deze week in Elsevier meer over de bouw- kosten van gemeente- huizen.

2 reacties

1. Logisch dat Texel de kroon spant; de 10.000 eilanders verwelkomen jaarlijks bijna 1 miljoen toeristen. Het zou natuurlijk onzin zijn te denken dat je daar als gemeente geen enkele beslommering van hebt. Alleen vergelijken met inwoneraantal is dus een nutteloze bezigheid.

2. Die toeristen brengen ook belasting op, waardoor de burgers op een gemiddeld niveau moeten blijven qua kosten. Zijn totale kosten door Elsevier gedeeld op de inwoners? Dat zou Elsevier dan niet goed doen! Het gaat om de doorbelaste kosten per onwoner. Wat zijn die? Alleen een vergelijking van deze doorbelaste kosten geeft een goede vergelijking weer tussen de gemeenten!